Jubileum Overzicht. Bewaar deze data!

Nieuwjaarsreceptie 4 januari                       

Op 4 januari luiden we feestelijk het nieuw jaar in door middel van een uitgebreide nieuwjaarsreceptie voor relaties en genodigden, inclusief toespraak burgemeester, gevolgd door een gala-avond voor leden. We nodigen ook de pers uit.

Nieuwjaarsconcert 18 januari                      

Op 18 januari 2010 houden we (orkest en slagwerkgroep) samen met het Christelijk Mannenkoor Vriezenveen ons nieuwjaarsconcert. Beide groepen bestaan 100 jaar. Het is lang geleden dat beide groepen samen een concert uitvoerden. Locatie is de ontmoetingskerk in Vriezenveen.

Compositie

Wij hebben ter gelegenheid van ons 100-jarig bestaan een compositie-opdracht gegund aan de Franse componist Thierry Deleruyelle. De compositie brengt orkest en slagwerk samen, wat voor een compositie uniek is. De compositie gaat ‘Odeon’ heten, wat uiteraard associeert aan ons clubgebouw, maar ook aan onze geschiedenis. Figuurlijk staat Odeon voor een huis, een thuis, krachtig gebouwd, dat bestand moet zijn tegen invloeden van buitenaf, tegenstellingen, interne meningsverschillen en dus eigenlijk alles wat zich afspeelt in een muziekvereniging. We zullen het werk gaan spelen tijdens de buitenlandse reis en het afsluitende kerstconcert.

Historisch museum Vriezenveen: Tentoonstelling – 27 april t/m 19 juni

Na koningsdag 2020 zal gedurende 6 weken een tentoonstelling te zien zijn over de geschiedenis van zowel de VH als het CMK Vriezenveen in het historisch museum Vriezenveen. We plannen enkele ‘kamermuziek/presentatie-avonden’ waarin onze ensembles optreden terwijl een VH/CMK-spreker op een luchtige manier tussendoor verhalen vertelt over onze geschiedenis. Daarna kan het publiek zelf het museum bezoeken.

Jeugdjubileumvoorstelling 16 april

De Vriezenveense Harmonie voert een speciaal voor haar geschreven jeugdvoorstelling uit, waarin de jeugdorkesten samen met basisschoolkinderen (groep 5/6) een muzikaal verhaal vertellen, ondersteund door zang, een verteller/acteur, een combo (van ‘t Noordik Almelo) en filmbeelden. Het verhaal gaat over de zoon van een ondernemersgezin dat ruim 100 jaar geleden om economische redenen emigreerde vanuit onze regio naar St Petersburg in Rusland. De jongen vindt troost in zijn muziek, en al reizende ontmoet hij andere muzikanten met wie hij samenspeelt en muzikaal groeit. De reis staat dus niet alleen voor avonturen in het buitenland, maar ook voor muzikale en persoonlijke ontwikkeling. Uiteraard heeft dit verhaal raakvlakken met de geschiedenis van Vriezenveen (Rusluie) en het 100-jarig jubileum van de Vriezenveense Harmonie.

De voorstelling wordt opgevoerd op donderdag 16 april 2020 om 13.30 uur onder schooltijd voor alle kinderen van de basisscholen in sporthal De Stamper, dat met behulp van podium, licht, geluid en aankleding wordt omgetoverd tot theaterzaal. Dezelfde avond wordt de voorstelling (zonder schoolkinderen) herhaald.

Koningsdag 27 april

Regulier concert.

Dodenherdenking 4 mei

Naast de reguliere dodenherdenking staan we stil bij onze leden die zijn overleden. We bezoeken als club de begraafplaatsen in Vriezenveen.

Streetparade – bevrijdingsoptocht 5 mei

Op 5 mei wordt een grote bevrijdingsoptocht georganiseerd waar wij actief aan meehelpen. We nodigen diverse orkesten en andere lokale en regionale organisaties uit. Ook rijden legervoertuigen mee.

Muzikaal theaterspektakel Oost-West

Ter ere van het 100-jarig bestaan in 2020 ontwikkelt de Vriezenveense Harmonie de muziektheatervoorstelling Oost West waarin een eeuw dorpsgeschiedenis de revue passeert, gebaseerd op regionale verhalen die het DNA van de Vriezenveners hebben gevormd en waarin iedere Vriezenvener en inwoner uit de regio zich kan herkennen. In juni 2020 (onder voorbehoud) geven wij op een locatie in Vriezenveen 7 voorstellingen waarmee wij 3.000 bezoekers en 1.000 leerlingen bereiken. Tekst, regie, hoofdrollen, muzikale leiding, productieleiding en marketing worden uitgevoerd door professionals. Ook werken we samen met lokale (amateur)organisaties. Laurens ten Den, tekstschrijver, bedenkt het verhaal van de voorstelling op basis van interviews met Vriezenveners en schrijft de theatertekst. Zo’n serie voorstellingen, groots en semiprofessioneel opgezet, bedoeld voor een breed publiek is er in Vriezenveen nog nooit geweest.

Ons zes kilometer lang lintdorp bestond eeuwenlang grotendeels uit een Oosteinde en Westeinde, waar mensen woonden ‘op West’ of ‘op Oost’ en precies in het midden naar de kerk en het café gingen. Een prachtige metafoor voor deze gepolariseerde gemeenschap vormen de voetbalclubs DOS’37 (Westeinde) en DETO Vriezenveen, tegenwoordig Twenterand (Oosteinde). Deze verenigingen spelen dan ook een substantiële rol in de voorstelling. Wie wij nu zijn, als individu, vereniging en dorp, is gevormd door het verleden. Als wij dit met een vleugje zelfspot onder de loep kunnen nemen, groeien wij als gemeenschap. Graag schenken wij deze ervaring aan onze dorpsgenoten met een voorstelling gebaseerd op herkenbare, authentieke verhalen uit de gemeenschap en gebeurtenissen uit het recente verleden.

Oost West bevat een educatieve component gericht op groep 7 en 8 van het basisonderwijs en klas 1 en 2 van het middelbaar onderwijs. Een interactieve lessenserie bereidt leerlingen voor op de voorstelling en laat hen een actieve rol spelen tijdens de opvoering.

Concertreis – 23-26 juli

De concertreis stelt beide A-groepen gezamenlijk in staat op te treden in de Goldene Saal van de Wiener Musikverein tijdens het World Orchestra Festival in Wenen van 23-26 juli in Wenen. Een prachtig affiche! Er zijn mogelijkheden om op vrijdag 24 juli in Wenen buiten te spelen, op zaterdag mee te doen aan een muziekwedstrijd en zondag een galaconcert in de Musikverein te verzorgen. Het podium in de Goldene Saal lijkt groot genoeg voor orkest en slagwerk, dus hoe bijzonder zou het zijn om daar gezamenlijk de internationale première van de nieuwe compositie ‘Odeon’ uit te voeren die op dit moment voor ons wordt geschreven! In ons kielzog proberen we een groep bedrijven / sponsors mee te nemen, en andere geïnteresseerde vrienden en relaties.

Summercamp –21-23 augustus

De jeugd gaat elk jaar op kamp, dit keer maken we daar een speciale jubileumeditie van

MDZK – Oktoberfest tentconcert –  23 oktober     

Gelijk aan 2018 jaar zijn we gevraagd een concert te geven op vrijdag in het oktoberfestweekend te Vriezenveen. Een spetterend concert met artiest van naam.

Afsluitend kerstconcert / reünieconcert – 19 december                    

We sluiten het jaar af met een wervelend gezamenlijk kerstconcert in de Grote Kerk, waarbij we ook onze oud-leden/reünisten actief laten meedoen. Op de concertdag zal een VH-reünie georganiseerd worden.

Documentaire

Yvo van Ravenswaaij maakt een documentaire over de Vriezenveense Harmonie die bij aanvang van het jubileumjaar gepresenteerd zal worden en op de regionale kanalen beschikbaar wordt gesteld.

Contactgegevens

Jubileumcommissie                                         jubileum@vriezenveenseharmonie.nl